Tengri keresése a világban...

IsTen keresése a világban:
Vajon hol keressem? Hol lehet? Ne csak a szemeddel láss, hanem a lelkeddel, a szíveddel, s akkor megleled, amit keresel. Régi öregek azt mondják: „IsTen fűben, fában, földben, vízben, tűzben, levegőben, élettelenben és élőben”. Egyszóval: Mindenben. Ha IsTen-t járva keressük, rájövünk, nem biztos, hogy megtaláljuk. IsTen jelenése, vagy léte a világban mindenütt ott van. Miért is gondolom? Nézzük az élettelen világot (ami nem is annyira élettelen), mely szerves része életünknek.

Földanyánk: az élet maga melyre, azt mondjuk, hogy nem élőlény, pedig testében hordozza az életet.
- Belőle fakadnak a források, édes, és sós vizek.
- A méhében felgyülemlett, gőzök-gázok melyekkel gyógyítani is lehet.
- Rengeteg követ, gyémántokat, értékes kőzeteket, kövületeket rejt.
- Teste élőlényeknek ad otthont (fűnek, fának, bokornak) s életben is tartja őket.
- Mérhető sugárzást áraszt magából.
Azt hiszem Földanyánkról ennyi elég.

Víz: a megtisztulás jelképe, mely nélkül nem lenne élet. Igaz, egy megfogható, de nem fogva tartható. A víznek is van egyfajta sugárzása, ezt lehet érzékelni, mérőpálcával, ingával, s kifinomult érzékekkel.

Kövek: szilárdsággal, szívóssággal, és ridegséggel jellemezhető, minden dolognak az életben így a köveknek is megvan a saját rezgésük, s gyógyító hatásuk. Ebből egy párat felsorolok:
Jade, hegyikristály, achát, ametiszt, citrin, halit, jaspis, macskaszem, só…

Levegő: a megfoghatatlanságot, a szabadságot, a végtelenséget hordozza magában

Tűz: a melegség, de egyben a megtisztulás, látjuk benne. A nap földi szelídebb megjelenése.
Ugye hogy az élettelen dolgok nem is annyira élettelenek? Van bennük valami megfoghatatlan varázs, ami nem engedi azt elhitetni velünk, hogy nem a létből, a létért vannak. IsTen rejtett formái lakoznak bennük.

Nézzük az élővilágot:
Növények: füvek, fák, bokrok, gombák, termések, gyökerek, gyümölcsök, zöldségek. Rengetegen használják IsTen patikáját, s ezeknek a növényeknek a gyógyító hatását.
Állatok: halak, emlősök, bogarak, lárvák, rovarok, mely szintén szerves része az életünknek.
Végezetül, de nem utolsó sorban, maga az ember. Kiben szintén fellelhető IsTen léte, de ez már következő gondolatmenetünk létrafoka lesz.